blog

— Uterák, ktorý zabraňuje nebezpečnému prehriatiu —

Aj keď teploty vonku rapídne klesajú, prehriatie organizmu Vám hrozí stále - aj v telocvični, či vo fitku. Chladiace uteráky sú inovatívnou novinkou z futuristického PVA materiálu, ktorý je mäkký, suchý na dotyk a ideálny na schladenie Vášho organizmu po výkone. Navyše obsahujú bambusové drevené uhlie, ktoré zabezpečuje unikátne vlastnosti. Tu však jeho výhody nekončia - nájde svoje využitie dokonca aj v bežnom živote!  Prečítajte si o nich viac a nechajte sa presvedčiť o jeho nesporných výhodách. 

Chladiaci uterák zvýši váš kondičný výkon tým, že urýchli váš čas na zotavenie svalov a zabráni ich prehriatiu. S týmto typom uteráka sa môže človek počas cvičenia schladiť, zlepšiť regeneráciu a dosiahnuť tak vyšší výkon, pričom znižuje riziko zranenia. Ako súčasť športového oblečenia predstavujú tieto štýlové uteráky pohodlný  spôsob regulácie telesného tepla. 

Používajte chladiacu utierku, aby ste sa rýchlo zotavili alebo ju použite počas prestávky, aby ste sa okamžite osviežili a vzpružili. Športovci dosahujú svoje najlepšie výsledky vtedy, keď sú sústredení a ich telesná teplota neprekračuje primeraný stupeň. S chladiacim uterákom zabránite prehriatiu organizmu a budete sa cítiť pohodlne.

Uterák je vďaka použitým materiálom absorbčný a zároveň priedušný. Stačí ho jednoducho namočiť do vody, vyžmýkať, aspoň 3 krát natiahnúť a vychutnať si okamžitý chladivý efekt, ktorý trvá. Pričom namočiť ho môžete do studenej, ako aj do teplej vody ! 


Použite chladiaci uterák na všetky rôzne športy ako beh, fitness, futbal, basketbal, hokej, tenis atď. .... V podstate je chladiaci uterák prospešný pre všetkých športovcov bez ohľadu na to, aký šport vykonávajú.

Tento pomocník je vhodný aj pri joge. Cviky a polohy vyžadujú, aby ste zostali pokojní a sústredení na rutinu.  S PVA materiálom v kombinácii s bambusovým dreveným uhlím ostáva utierka suchá a jemná na dotyk, nekvapká z nej a nelepí sa, no napriek tomu príjemne chladí.

 

Okrem športu a fitness, sú tieto uteráky vhodné napríklad aj na a kempovanie, či cestovanie.  Môžete si ho so sebou zobrať na kempovanie, na dlhú túru alebo počas dlhej cesty autobusom, kde je často sparno a príjemne ochladenie Vás určite osvieži. Uteráky sú ľahké a veľmi jednoducho prenosné. Chladiaci uterák je jeden pohodlný spôsob, ako sa udržať v pohode, zatiaľ čo prechádzate svojou cestou na vrchol hory alebo cez púšť do najbližšej oázy na letnej dovolenke, či v posilňovni.

Uteráky si môžete kúpiť tu: https://www.axclusive.sk/d/ice-cold-towel--chladiaci-uterak-1000110/

blog

— 6 dôvodov, prečo určite nosiť športovú podprsenku —


Ženy, ktoré predpokladajú, že nemusia nosiť športovú podprsenku, často hovoria: "Ja nešportujem ani nevykonávam nijakú fyzickú aktivitu, takže ju nepotrebujem...". V článku zistíte, prečo sa mýlia.

Dievčatá a ženy často spájajú športovú podprsenku iba s fyzickou aktivitou. Je nepochybné, že športová podprsenka je na športovanie ideálna a nemala by byť pri aktívnom pohybe nahradzovaná,  ale niektorí lekári a odborníci ju odporúčajú nosiť každodenne, aj keď nemáte s cvičením nič spoločné. Tu je rýchly pohľad na výhody nosenia športovej podprsenky.

1. Pomáha vám vyhnúť sa nepohodliu

Do posilňovne, na prechádzku, alebo možno pre niektoré strečingové cvičenie v parku. Dokonca aj cviky s nízkou intenzitou, ako je napínanie alebo jogging, môžu byť nepríjemné, ak vaše prsia nie sú držané na mieste.

Kvalitné športové podprsenky sú navrhnuté tak, aby pri pohybe poskytli maximálnu oporu a pevne držali prsia na svojom mieste. Obyčajné podprsenky neponúkajú dostatočnú oporu, môžu spôsobiť napätie na ramenách a môžu sa na nej zhromažďovať spotené miesta.

2. Pomáhajú zmierniť bolesti prsníkov

Svalové väzy v ženských prsiach sa pohybujú hore, dolu a bokom vždy, keď sú v pohybe. To môže niekedy viesť k bolestiam po cvičení. Vzhľadom k tomu, športové podprsenky sú navrhnuté tak, aby obmedzili pohyb prsníkov, používatelia často hlásia menej alebo žiadnu bolesť, aj po dôslednom cvičení.

Ak pocítite bolesť prsníka po cvičení, možno budete chcieť vidieť odborníka, ktorý vám pomôže získať najlepšiu športovú podprsenku pre pohodlné a bezpečné držanie. Ak bolesť pretrváva, odporúča sa navštíviť svojho lekára alebo iného kvalifikovaného lekára.

3. Pomáhajú vám vyhnúť sa nepríjemným pohľadom

Myslíte si, že je to nepríjemné, keď ľudia zízajú na vaše prsia, zatiaľ čo bežíte na bežeckom páse? Ak ste prikývli, možno je načase, keby ste si kúpili športovú podprsenku, aby ste sa tomu vyhli.

Jednou z výhod nosenia športovej podprsenky je to, že pomáha predchádzať nepríjemným pohľadom. Kvalitná športová podprsenka pohodlne zapadá do horného trupu a do značnej miery zabraňuje skákavému pohybu od tela počas cvičenia. Je to veľký problém, najmä pre ženy s väčším poprsím. 

4. Znižujú riziko dlhodobého ovisnutia

Vedci sa domnievajú, že pohyb v kombinácii s nedostatočnou podporou môže viesť k dlhodobému ovisnutiu pŕs. V štúdii na University of Portsmouth vedci zistili, že "klasické podprsenky nie sú stavané tak, aby eliminovali pohyby pŕs v dostatočnej miere, čo následne spôsobuje problémy a zdravotné riziká". Nosenie športovej podprsenky je bežne akceptovaným nápravným prostriedkom práve kvôli prevencii pred týmito rizikami.

5. Športové podprsenky sa stávajú módnymi

Trh dnes ponúka už naozaj kvalitné športové podprsenky.

Je to veľký módny hit, pretože ich môžete nosiť ako top. Celebrity a každodenné ženy môžete vidieť nosiť ich na verejnosti v telocvičniach a supermarketoch, rovnako ako doma.

6. Športové podprsenky by sa mali nosiť po poranení alebo kozmetickej chirurgii

Ženy, ktoré postúpili nejaký chirurgický alebo kozmetický zákrok sa môžu spájať s používaním športových podprseniek na liečenie. V týždňoch po chirurgickom zákroku na prsiach alebo augmentačných procedúrach je známe, že chirurgovia odporúčajú nosiť športovú podprsenku namiesto obyčajnej. 

blog

Leto je v plnom prúde a my by sme mali myslieť na pitný režim. Trh ponúka veľa možností, ako môžeme v horúčavách smäd uhasiť, ale povedzme si na rovinu....ktoré z nich sú pre nás vhodné a zdravé ? Väčšinou ide o presladené limonády alebo drahé balené minerálne vody, ktoré tiež nie je dobré piť dlhodobo.

My na Slovensku máme to šťastie, že disponujeme veľmi kvalitnou vodou, ktorá nám tečie bežne doma z kohútika. Táto voda nielenže predstavuje lacnú, ale aj kvalitnú náhradu za rôzne balené nápoje, keďže jej kvalita je neustále kontrolovaná. Niekomu možno vadí chlórová príchuť v nej alebo si myslí, že jej kvalita nedosahuje kvalitu balených minerálok. Existujú však fľaše s filtrom z aktívneho uhlia, ktoré eliminujú pachuť chlóru a takisto aj mikroskopické nečistoty a baktérie z vody, ktoré si môžete zaobstarať napríklad tu.

Zo zdravotného, chuťového a aj finančného hľadiska je nepochybne najvýhodnejšie, pripraviť si chutný, osviežujúci a zdravý nápoj z obyčajnej vody z kohútika a ovocia, zeleniny, prípadne z byliniek. Ponúkame Vám návod a pár chutných receptov na nápoje, ktoré Vás nielen osviežia, ale potešia aj Vaše zdravie a peňaženku ;)


  • Krok 1: Umyte ovocie, zeleninu, či bylinky, ktoré chcete na nápoj použiť.
  • Krok 4: Nechajte fľašu s ovocím vyluhovať aspoň pol hodinku, ideálne v chladničke. Čím dlhšie sa ovocie vo vode vyluhuje, tým je chuť plnšia a bohatšia o vitamíny a minerály. Do infúzera k ovociu kľudne môžete pridať aj ľad.
  • Krok 5: Vychutnávajte : ) 


Samozrejme, medze pri príprave chutných nápojov sa nekladú a Vy môžete použiť čokoľvek, čo máte dostupné a na čo máte chuť : ) Pre detoxikáciu organizmu sú okrem spomínaných vhodné napríklad: všetky citrusy, ananás, zázvor, zelený čaj, jablko, repa alebo škorica. Na zdravie ! 

blog

— Čo jesť ak chcete schudnúť z problémových partií ? —

Zelenina a ovocie s ktorými schudnete skôr

Dnešná uponáhľaná doba väčšine z nás nedáva dostatok času na kontrolu toho, čo skonzumujeme. Je to spôsobené nedostatkom času, príliš dlhými pracovnými časmi alebo jednoduchým nezáujmom. Chudnutie je spoločným problémom mnohých ľudí. 

Najťažšie je schudnúť práve z problémových partií ako brucho, boky a stehná. A aj keď žijete zdravým životným štýlom nie je zaručené, že tak rýchlo schudnete. Cvičením a vhodným stravovaním to dosiahnete, ale potrebujete k tomu aj motiváciu a odhodlanie! Prečítajte si, ktoré druhy zeleniny a ovocia vám pomôžu schudnúť z bruška. 


  • Čučoriedky

Čučoriedky obsahujú vysoké množstvá antioxidantov, ktoré bojujú proti tuku. Živiny v nich pomáhajú posilniť váš metabolizmus. Majú nízky glykemický index; čo znamená, že uspokojí váš sladký zub bez pridania ďalších cukrov.

  • Grapefruit

Vysoký obsah vody v grapefruitoch pomáha vyčistiť organizmus zvnútra, a taktiež udržuje telo hydratované. Okrem toho, enzýmy spaľujúce tuky, ktoré obsahuje z neho robia super jedlo pre chudnutie. Organizmus vyžaduje viac energie na strávenie tohto ovocia, to vám pomôže spáliť viac kalórií.

  • Citróny

Známe ako detoxikačné činidlá pečene, zdravá pečeň je nevyhnutná na udržanie schopnosti trávenia potravy a spálenia tuku. Vzhľadom k tomu, že zabraňujú hromadeniu tuku v tele sú citróny ako stvorené na pomoc pri chudnutí.

  • Špargľa

Je skvelým doplnkom k polievkam, cestovinám, omeletám alebo ako príloha. Konzumovať túto zeleninu počas chudnutia je najlepším nápadom.

  • Uhorka

Obsahuje veľa vody, čo znamená, že v naše telo, podobne ako grapefruit, hydratuje. Zároveň nám dáva pocit plnosti.

  • Červené papriky

Dodávajú sa v stovkách odrôd, vrátane bežných chilli, kajene, jalapeño a pimenta. Obsahujú molekulu nazývanú kapsaicín, ktorá podporuje úbytok hmotnosti a zrýchľuje proces chudnutia.

  • Mandle

Mandle sú bohaté na živiny, ktoré poskytujú významné množstvá bielkovín, vlákniny, riboflavínu, vitamínu E, horčíka, fosforu, medi a mangánu. Našťastie, nemusíte sa ich vzdávať, ak sa snažíte stratiť brušný tuk.

  • Avokádo

Jemné, chutné, vysoko výživné a výnimočne všestranné, málo potravín má toľko prirodzených vitamínov ako avokádo. Či už ho dávate na toast, hodíte ho do šalátu, podávate s vajíčkami alebo ho zmiešajte do smoothie, avokádo je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem vlákniny, draslíka, folátu a vitamínov C a E.


Tieto potraviny vám síce pomôžu, no nič sa nestane ak sa do toho nepustíte sami! Najdôležitejšia je pevná vôľa!  Ak by sa Vám aj po dodržaní zásad správnej výživy a dostatočného pohybu zdalo, že tuk z problémových partií neubúda tak, ako by ste chceli, vyskúšajte náš Set X-Tra Sauna Body Slimmer vďaka saunovému efektu použitého materiálu zvyšuje efektivitu spaľovania tukov pri cvičení. Jeho tajomstvo spočíva v prevratnej kombinácii, ktorá vedie k intenzívnejšiemu zahrievaniu a následne k silnejšiemu poteniu. 

Tento set môžete nájsť tu: https://www.axclusive.sk/d/set-sportoveho-oblecenia-x-tra-sauna-body-slimmer-1000026/

Iba legíny X-Tra Sauna Body Slimmer môžete nájsť tu: https://www.axclusive.sk/d/trojstvrtove-leginy-x-tra-sauna-waist-and-legs-slimmer-1000056/

blog

— Prečo sú okuliare pri športe také dôležité ?—


Používate slnečné okuliare, keď si idete zabehať alebo sa bicyklovať? Ak áno, robíte veľmi správnu vec! Je normálne, že si ľudia chránia pokožku opaľovacími prípravkami a klobúkmi, ale je rovnako dôležité premýšľať o vašich očiach, keď športujete na slnku.

  • Chránia oči

Slnečné okuliare chránia vaše oči. Je to jednoduché. Používanie vysokokvalitných okuliarov ochráni oči pred listami, bahnom alebo malým kúskom nečistôt, ktoré sa do oka môžu dostať pri rôznych športoch. Na ceste sú vaše oči tiež vystavené tomu, že sa do nich dostane štrk, prach a hmyz, ktoré prichádzajú nečakane a tak nestihnete oči včas zavrieť. Vďaka obojstrannému dizajnu pomáha zabrániť tomu, aby vietor oči vysúšal a tiež odráža slnečné lúče od vody alebo snehu. Vedeli ste, že od snehu sa odráža až 85% UV žiarenia a od vody dokonca 100%, betón iba okolo 25%? Nosenie slnečných okuliarov je rovnako dôležité počas zimy, ako v lete.

  • UV žiarenie

Jednou z najdôležitejších vlastností a dôvodov nosenia slnečných okuliarov je ich schopnosť poskytovať ochranu pred škodlivým UV žiarením, čo je mimoriadne dôležité pre športovcov, ktorí sa venujú vonkajším športom. Táto funkcia je dôležitá väčšinou v lete, keď viac ľudí trávi čas na športovanie vonku. Ultrafialové žiarenie sa pripisuje mnohým problémom s očami a zrakom a slnečné okuliare s dobrou kvalitou dokážu ochrániť oči pred 100 percentami škodlivých lúčov a zabezpečiť, aby neboli poškodené. Slnečné okuliare sú tiež schopné znížiť oslnenie, ktoré opäť chráni oči a tiež zvyšuje výkonnosť, pretože cyklisti, bežci, kriketisti a golfisti netrpia dočasným oslepujúcim účinkom slnečného odrazu lesklých povrchov, napríklad vody alebo dobre upravených herných plôch.



Ako náhle ste našli slnečné okuliare s vhodnou UV ochranou, môžete si začať vyberať štýl. Pri výbere slnečných okuliarov zvážte možnosti objektívu, ako napríklad:

Fotochromatické šošovky, ktoré stmavejú alebo zosvetlia na základe expozície svetla,

Jednoduché gradientné šošovky, ktoré sú na vrchu tmavšie a smerom dole svetlejšie. Užitočné na zníženie oslnenia a ideálne na jazdu,

Dvojitý gradient - tmavší v hornej a spodnej časti, ale v strede svetlejší; Ideálne pre vodné alebo zimné športy,

Polarizované - zníženie odrazu oslnenia; Ideálne pre snežné alebo vodné športy a jazdu,

Blue-blocking - ideálne pre vodné alebo snežné športy alebo do mrazivého počasia; Modré blokovacie šošovky sú oranžovej farby a nemali by sa používať na jazdu.

Zrkadlové šošovky na zníženie viditeľného svetla.

Ponuku kvalitných slnečných okuliarov, ktoré sa dajú prakticky zložiť a takisto pohodlne "pricvaknúť", aby Vám pri pohybe pevne držali na hlave môžete nájsť tu: https://www.axclusive.sk/e/okuliare-sunfold-14/ .

naša ponuka okuliarov

— Voda naša každodenná —


Ak nepijete dostatok tekutín pred ranným behom, po vypotení hektolitrov vody vo fitku, alebo si, jednoducho, zabudnite vziať fľašu vody na spinning, ste na ceste k skaze názvom dehydratácia. Hydratovať sa pri cvičení je dôležité, pretože potenie sa v porovnaní s bežnými činnosťami, ako je práca za počítačom či sledovanie televízie, výrazne zvýši. Napiť sa vody počas tréningu môže výrazne pomôcť pri únave a zlepšiť výdrž. (gymbeam.sk)

Správny pitný režim poskytuje telu životné dôležité tekutiny, vďaka ktorým môže telo zásobovať bunky a tkanivá potrebnými látkami a čo je veľmi dôležité, správne množstvo tekutín je dôležité aj pre odvádzanie škodlivín, ktoré sa počas organických procesov v našom tele vytvárajú.

Šikovná aplikácia Hydro Coach - drink water pomáha svojim užívateľom kontrolovať denný príjem vody a udržuje o ňom neustály prehľad.

Po zadaní Vaších telesných parametrov, Vám aplikácia sama vypočíta dennú optimálnu spotrebu tekutín a to aj s ohľadom na fyzické aktivity alebo spôsob života. Hydro Coach umožňuje nastaviť si pripomienku, ktorá Vás upozorní, že je čas napiť sa.

Pamätajte, že najdôležitejšia je príjem čistej vody, resp. vody s čistou ovocnou šťavou, ktorá dodá telu potrebné minerály a vitamíny.

Skvelé fľaše s infúzerom pre ovocie a ľad alebo ktoré môžeš prakticky poskladať do vačku nájdeš v našom obchode:

axclusive.sk 

aplikáciu Hydro Coach si pre Android ZADARMO môžete stiahnúť TU

pre zariadenia s iOS je na Applestore podobná aplikácia TU

blog

— Prečo používať fitness náramky ? —

Fitness náramky, monitory aktivity, snímače srdcového tepu, krokomery, senzory fyzickej a psychickej aktivity...užitoční pomocníci alebo len drahšie hodinky ?

Poznať spôsob ako byť zdravší a cítiť sa fit predstavuje kľúč k úspechu. Nové produkty "wearable electronics" alebo nositeľné technológie vám o vašom tele môžu povedať dokonca viac ako sami viete. Patria medzi ne fitness náramky, monitory aktivity, snímače srdcového tepu, krokomery, senzory fyzickej a psychickej aktivity. Dokážu merať počet prejdených krokov, trvanie a intenzitu aktivity, srdcový tep, aký čas z dňa ste boli aktívny a kedy ste len lenivo sedeli na mieste, množstvo spálených kalórií, dĺžku a kvalitu vášho spánku atď.

naša ponuka

Všetko je to o správnom meraní

Prečo tá náhla potreba všetko o sebe zistiť? Existuje výskum, ktorý dokazuje že jednoducho si udržiavať prehľad o tom, čo robíme môže výrazne zlepšiť naše zdravie. Sledovanie vlastných aktivít nám môže pomôcť dodržiavať zdravšie stravovanie, kvalitnejší spánok a viac cvičiť - jednoducho ak vieme, ktoré oblasti sú naše slabé stránky, tak sa ich aj vďaka fitness náramkom môžeme pokúsiť zlepšovať. Fitness náramky nám poskytujú práve túto spätnú väzbu v reálnom čase.

Prenechajte meranie na elektroniku

Štúdie ukazujú, že ľudia ktorí dodržiavajú režim a robia si záznam aktivít sú úspešnejší v dosahovaní ich cieľov v zdraví, fitness a redukcii hmotnosti. Čím častejšie a detailnejšie si robia záznamy, tým majú väčší úspech. Samozrejme, vždy je tam priestor pre ľudský faktor, chybu, stratu hodnôt, ich nahradenie vysnívanými a nie reálnymi hodnotami alebo chyby pri zložitých výpočtoch fyzikálnych hodnôt.

Fitness náramky, monitory aktivity a senzory sa o to všetko postarajú za vás. Zariadenia sledujú a zaznamenávajú všetky potrebné detaily - namerané dáta, hodnoty a následne ich synchronizujú s mobilnými zariadeniami alebo so službami v "cloude", aby ste mali vždy prehľad o vašom zdraví na jednoduché kliknutie prstom. Ale iba samotné sledovanie aktivity nestačí.

Iné štúdie ukázali, že dobrovoľníci ktorí nosili krokomery prešli o 1500 krokov za deň viac, ale vrátili sa k sedavému štýlu života späť už nasledujúci týždeň. Štúdia dospela k záveru, že ľudia môžu udržiavať počiatočné nadšenie, ktoré prináša sledovanie aktivity pomocou nastavenia a pravidelnej aktualizácie "fitness cieľov" a podpory v súťaživosti. A práve to umožňujú a pomáhajú nám v tom dnešné fitness náramky, monitory aktivity. 

Formujú návyky

Či už monitorovaním vášho spánku a aktivít a ako vplývajú na vaše celkové zdravie, títo osobní tréneri, ktorých máte na zápästí vám naznačujú ako ľahko môžete vykonať zmeny a nastaviť zvládnuteľné ciele, aby ste mohli dostať zdravšie návyky do vášho každodenného života. To by mohlo zahŕňať napr. svižnú popoludňajšiu prechádzku namiesto prestávky na kávu alebo ísť spať o hodinu skôr ako obyčajne.

Ak dosiahnete tieto ciele, môžete sa posunúť na ďalšiu úroveň a pridať ďalší, iný zdravý návyk.

Ak ich nesplníte, niektoré z týchto monitorov automaticky posunú vaše ciele na budúci týždeň, tak aby boli dosiahnuteľné.

Motivujú

Všetci z nás majú dobré týždne, nie tak dobré a niekedy dokonca výborné. Nie je to žiadne prekvapenie, že aktivita a spánok sa líšia v priebehu týždňov (pracovné dni vs. víkendy), mesiace (ročné obdobia) a roky (školské obdobie vs. prázdniny). Cieľom mnohých týchto monitorov zdravia je nájsť pre vás tie správne návyky, ktoré sú dlhodobo udržateľné a tak môžete dosiahnuť dlhodobé výsledky. Podpora sociálnych sietí hrá tiež veľkú rolu. Väčšina fitness náramkov, monitorov aktivity umožňuje zdieľať váš progres s verejnými skupinami alebo si môžete vytvoriť súkromné skupiny a stanoviť si spoločné alebo konkurenčné ciele, čo je ďalší spôsob ako dostať podporu a povzbudenie od vašich kamarátov a rodiny.

zdroj: fitnessnaramky.sk

blog

— Top 10 látok, ktoré prospievajú nášmu telu —


Pre správne fungovanie ľudského organizmu potrebujeme vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerálne látky. Väčšinu vitamínov si ľudské telo nedokáže samo vytvoriť, a preto je dôležité zabezpečiť príjem aspoň tých najvýznamnejších v našej strave.

Jednoduchšou cestou na optimálne vyživovanie tela je samozrejme prijímať potrebné látky komplexne vo forme multivitamínových doplnkov výživy, avšak ideálne by bolo, aby sme tieto látky prijímali v plnohodnotných potravinách, čo je pre náš organizmus prirodzenejší spôsob.

V tomto článku si predstavíme 10 najvýznamnejších látok, ktoré by v našom každodennom jedálničku nemali chýbať.


Cholín (vitamín Bp) je súčasťou chemickej látky acetylcholínu

Prečo ho telo potrebuje ?

  • má nezastupiteľné miesto v činnosti nervového systému a svalov
  • zlepšuje schopnosť sústredenia a koncentrácie
  • obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť pred stresom
  • redukuje tuky
  • v pečeni uľahčuje detoxikáciu toxických látok a liekov

Zdroje Cholínu : vaječný žĺtok, pečienka, zelená listová zelenina, obilné klíčky.

Vitamín A

Prečo ho telo potrebuje ?

  • pomáha udržiavať zdravý zrak
  • podporuje funkciu imunitného systému
  • prispieva k správnej tvorbe tkanív
  • udržiava zdravú pokožku
  • prispieva k správnemu rastu a regenerácii kostí
  • zohráva dôležitú úlohu pri reprodukcii genetickej informácie

Zdroje vitamínu A : pečienka, špenát, kel, mrkva, sladké zemiaky, mäso, mliečne výrobky, vajcia.

Vitamín C

Prečo ho telo potrebuje ?

  • posilňuje imunitný systém
  • ako antioxidant pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny
  • pomáha udržiavať vlasy, nechty a kožu v dobrej kondícii
  • prispieva k správnemu fungovaniu cievneho systému
  • redukuje pocit únavy
  • pomáha k rýchlejšiemu hojeniu rán
  • zlepšuje spracovanie železa v organizme

Zdroje vitamínu C : citrusové plody, brokolica, ružičkový kel, šípky, čierne ríbezle, kapusta .

Vitamín D

Prečo ho telo potrebuje ?

  • napomáha k spracovaniu vápnika a fosforu v organizme
  • udržuje kosti a zuby v dobrej kondícii
  • prispieva k správnej funkcii svalov
  • Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme

Zdroje vitamínu D : ryby, vajcia, cereálie, mlieko, maslo. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. To znamená, že ho môžeme ľahko získať, keď vyjdeme na slnko.

Vitamín E

Prečo ho telo potrebuje ?

  • ochraňuje telové bunky pred oxidáciou
  • napomáha správnej stavbe kože a vlasov

Zdroje vitamínu E : orechy, semiačka, avokádo, cereálie.

Vitamín K

Prečo ho telo potrebuje ?

  • napomáha k správnej zrážanlivosti krvi
  • udržiava kosti v dobrej kondícii
  • pomáha pri trombóze vencovitých ciev
  • pôsobí preventívne voči infekciám u detí
  • podporuje dlhovekosť

Zdroje vitamínu K : kel, špenát, zelený šalát, kapusta, petržlen, brokolica, žihľava.

Draslík

Prečo ho telo potrebuje ?

  • prispieva k normálnemu fungovaniu nervového systému
  • prispieva k normálnej funkcii svalov
  • pomáha v prevencii vysokého krvného tlaku, srdcových a mozgových príhod
  • reguluje pH a osmotický tlak v bunkách
  • udržiava objem telesných tekutín
  • vo väčšom množstve pôsobí diureticky - pomáha z tela odstraňovať škodlivé látky

Zdroje draslíku : banány, zelená listová zelenina, zemiaky, jogurt, ryby.

Vápnik

Prečo ho telo potrebuje ?

  • jeden z najdôležitejších minerálov v tele
  • dôležitá funkcia pri svalových sťahoch, prenosoch nervových impulzov a zrážaní krvi
  • nenahraditeľný pre funkciu buniek
  • spolu s horčíkom a fosforom je základným stavebným prvkom kostry a zubov
  • chráni pred bolesťami kĺbov a reumatickými zápalmi kĺbov

Zdroje vápnika : mlieko a mliečne výrobky, pohánka, hrach, brokolica, špenát, kel.

Horčík

Prečo ho telo potrebuje ?

  • znižuje únavu a vyčerpanie
  • nenahraditeľná funkcia pri prenose nervových impulzov
  • transportuje cukor do buniek a asistuje pri jeho premene na energiu
  • vďaka nemu sa zlepšuje využitie kyslíka v bunkách
  • zlepšuje pamäť
  • napomáha správnemu tráveniu

Zdroje horčíka : fazuľa, orechy, zelená listová zelenina, pšeničné klíčky, morská soľ.

Vláknina

Prečo ju telo potrebuje ?

  • napomáha správnemu tráveniu a správnej funkcii čriev
  • vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol

Zdroje rozpustnej vlákniny : strukoviny, zemiaky, raž, ovos, brokolica.

Zdroje nerozpustnej vlákniny : karfiol, zeler, cuketa, šupky niektorých druhov ovocia a paradajok, celozrnné potraviny.

blog

— Prečo by ste mali meniť bežeckú obuv ? —


Zdvihnite ruku tí z vás, ktorí ste začali svoju bežeckú kariéru vstupom do najbližšieho športového obchodu, kde ste si kúpili tie "najfajnovejšie bežecké botasky" z celej ponuky. Alebo patríte skôr medzi tých, ktorí si vybrali najlacnejší pár nejakej aspoň trochu známej značky ? Bolo by chybou zamerať sa pri kupovaní iba na cenu alebo vzhľad topánok.

Každopádne, človek si častokrát kúpi 3 až 4 páry bežeckej obuvi, kým zistí, čo je pre neho to najlepšie, čo mu pri behu vyhovuje. No ideálne nie je ani myslieť si - "fajn, tieto topánky mi celkom vyhovujú, behá sa mi v nich relatívne dobre, prečo by som ich mal meniť ?" ...

Ak to s behom myslíme vážne, mali by sme si nájsť čas a dôkladne si premyslieť a zistiť, čo je pre naše nohy v súvislosti s behom vhodné. Realita je taká, že jediný spôsob, ako si vybrať tú správnu bežeckú topánku na našu nohu je poradiť sa s odborným personálom v naozaj špecializovanom obchode. Lenže pre topánky neplatí to, čo by malo platiť pre životných partnerov (aspoň teda v niektorých prípadoch J ). Nemáme si ich brať v dobrom aj v zlom - na celý život.

Prečo ?

  • Bežecké topánky sa menia

Určite už mnohí z vás zažili sklamanie a rozhorčenie po tom, ako sa výrobca športovej obuvi rozhodol vo vašom obľúbenom a odskúšanom modely urobiť nejaké zmeny. Tomu sa v dnešnom konkurenčnom, technológiami ovplyvnenom svete zameranom na zvyšovanie ziskov jednoducho nedá vyhnúť. Spoločnosti prichádzajú s novými modelmi takmer každý rok a kým niektoré novinky sú len maličkosťami, iné zmeny menia štruktúru, odpruženie, či stabilitu topánky. Ak beháte už dlhšiu dobu, určite si pamätáte obdobie okolo roku 2010, kedy sa pozornosť výrobcov zameriavala na maximálne odpruženie topánok.

Z tohto dôvodu nie je dobré spoliehať sa na to, že keď mi konkrétna značka a model vyhovovali minulú sezónu, že tomu bude tak aj v tej nasledujúcej. Alebo z iného pohľadu, neznamená to, že keď mi pred pár rokmi daný model nevyhovoval, že sa nemohli objaviť vylepšenia, ktoré by presne vyhovovali mojím požiadavkám resp. problémom. Možno posledný výstrelok módy jednoducho môže byť ideálny pre Vás, avšak vy to nikdy nezistíte, kým to nevyskúšate.


  • Naše telo sa mení

Naše telo sa neustále mení, prechádza rôznymi fázami vývoja, reaguje na určité podnety a prispôsobuje sa tréningovej záťaži. Mení sa naša váha, mení sa stavba nášho tela a môžeme v prenesenom význame povedať, že už nie sme tým istým človekom ako povedzme pred rokom. Aj keď tieto zmeny nemusia byť až také zreteľné, najmä ak ide o oblasť chodidiel - aj v nich sa nachádzajú svaly, šľachy a kosti, ktoré podliehajú zmenám. Bez ohľadu na to, či sa vaša tréningová rutina mení alebo ostáva rovnaká, chodidlá na záťaž reagujú a menia sa. Preto je nevyhnutné všímať si a analyzovať, do akej miery sa zmeny na nohách prejavujú a týmto zmenám prispôsobiť aj zmenu obuvi, ktorá už časom nemusí vyhovovať.

Je bežné, že ľudia kupujú takmer všetko cez internet. Avšak v tomto prípade je nevyhnutné, aby človek naozaj zašiel do obchodu, nechal si poradiť od ochotného odborníka a bežeckú obuv si vyskúšal. Neexistuje žiadna recenzia, ktorá by nahradila skúsenosti a dojmy z reálneho skúšania topánky. Možno že už nastal čas, keď vaše verné topánky majú už to najlepšie za sebou a nie je vhodné za každú cenu predlžovať ich službu. V tomto ohľade nepozerajte na pohodlnosť, čas a možno ani tak na cenu bežeckých topánok (samozrejme v rámci možností), pretože investujete do seba a do zdravia svojich chodidiel - a to čo im doprajete, vám v konečnom dôsledku aj vrátia ;) 

blog

— Čo a kedy jesť pred behom ? —

Optimálny výkon pri behu dosiahnete len vtedy, ak svoje telo dostatočne zásobíte potrebnými živinami. Základným "palivom" pre organizmus sú karbohydráty alebo inak povedané sacharidy, ktoré si telo ukladá vo svaloch a v pečeni vo forme glykogénu. Telo je schopné uložiť si do zásoby len pomerne malé množstvo glykogénu, preto je dôležité aby sme si tento zdroj energie správnym spôsobom dopĺňali. S touto problematikou sa spája niekoľko otázok.

1. Kedy je ideálne najesť sa pred behom ?

V tomto ohľade je dôležité uvedomiť si, že každý z nás má iný organizmus a iný metabolizmus. Je dôležité odskúšať si, ako naše telo reaguje na výkon po jedle a v akých časových intervaloch a tak nájsť správnu dobu stravovania sa. Vo všeobecnosti je ideálne začať behať dve až štyri hodiny po väčšom jedle, aby sme organizmu umožnili stráviť a spracovať živiny zo stravy. Čo sa týka menších jedál, potrebný čas na výkon sa skracuje na 30 minút až dve hodiny.

V prípade malých energetických občerstvení pred behom (napr. energetické tyčinky alebo gély) je dobré zamerať sa na výživové doplnky bohaté na karbohydráty, ktoré majú vysoký glykemický index. Glykemický index predstavuje čas, za ako dlho dokáže telo stráviť a spracovať karbohydráty na glukózu. Potraviny s vysokým glykemickým indexom sú rýchlejšie stráviteľné, telo dostáva energiu v krátkom čase a organizmus trávením takýchto potravín je menej zaťažovaný.

Nasledujúce potraviny sú ľahko stráviteľné, majú vysoký glykemický index a sú preto skvelým zdrojom energie krátko pred behom:

  • marhule,
  • med,
  • pistácie,
  • banán,
  • cukrový melón,
  • banánový chlieb,
  • ovocné čajové pečivo.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú vhodné ako súčasť hlavných jedál v kombinácii s proteínmi a tukmi, pretože energia z nich sa do tela dostáva pomalšie, ale zase po dlhšiu dobu.

Medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom vhodné na doplnenie jedálnička počas dňa patria:

  • celozrnne pečivo,
  • celozrnná cestovina,
  • ryža,
  • strukoviny v nevarenom stave,
  • orechy,
  • ovsené vločky,
  • čerstvá zelenina,
  • mliečne výrobky.

2. Mali by sme jesť aj pred skorým ranným behom ? Ak áno, tak čo ?

Veľa ľudí má s jedením pred ranným behom problém. Avšak ak je to možné, je dobré jesť aj pred skorým ranným behom. Každopádne by sme tak mali urobiť, ak plánujeme behať hodinu alebo dlhšie.

Ak vstaneme aspoň dve hodiny pred behom, ideálne potraviny na raňajky sú: ovos, celozrnný toast, vajcia, müsli alebo čerstvá ovocná resp. zeleninová šťava. V prípade, ak sa rozhodneme ísť si zabehať bez raňajok ihneď po prebudení ideálne je zjesť aspoň sušené alebo čerstvé ovocie, ktoré je zdrojom "rýchlej energie".

3. Akým potravinám je treba sa pred behom vyhýbať ?

Ak je to možné, v čase dve až štyri hodiny pred behom sa skúste vyhnúť nasledujúcim potravinám, ktoré môžu byť príčinou problémov zažívacieho traktu:

  • potraviny s vysokým obsahom vlákniny (strukoviny vo varenom stave, brokolica, kapusta, avokádo...)
  • tučné a vyprážané jedlá,
  • korenené jedlá,
  • kofeín,
  • alkohol.

blog

— Sú ženy viac náchylné na zranenia pri behu ? 

5 spôsobov, ako sa vyhnúť zraneniam 

Či už patríte medzi dlhoročných bežcov alebo ste sa práve rozhodli, že s behaním začnete, možno nebudete súhlasiť so starým známym "všetko s mierou", keď sa začneme baviť o Vašom tréningovom pláne. Beh je úžasný spôsob cvičenia, ktorý dokáže nielen napomôcť k redukcii Vašej váhy, ale pomáha zlepšiť Vašu kondíciu, výdrž a prispieva k celkovej pohode organizmu. No keď príjemné pocity, za ktoré môže endorfín vylučovaný telom pri behu pominú, zvýšená záťaž alebo behanie bez adekvátneho odpočinku môžu mať za následok náchylnosť k rôznym zraneniam. V tomto prípade otázka znie: Sú ženy náchylné k zraneniam pri behu vo väčšej miere ako muži ?

Môže to znieť nezvyčajne, ale štúdie ukazujú, že ženy trpia zraneniami z behu viac, ako muži. Čo sa však za tým skrýva ? Iné proporcie ? Hormóny ? Odlišný tréning ?

Odpoveď je ... celý rad rôznych vecí! Avšak ľudská anatómia je hlavným dôvodom.

Širšie boky a malé chodidlá

Tak napríklad ak porovnáme mužskú a ženskú anatómiu, ženy obvykle majú kratšie a menšie končatiny, sú menšieho vzrastu a majú širšiu panvu vzhľadom k dĺžke tela. Širšie boky u žien ovplyvňujú uhol a pozíciu chodidla a celkový náklon tela pri behu, čo pre ženy predstavuje vyššie riziko bolesti bokov a patellofemorálneho syndrómu - bolestí kolena.

Čo s tým ?

Ak ste niekedy trpeli spomínanými bolesťami, tak viete ako veľmi dokážu ovplyvniť náš život. Čo sa však dá urobiť, aby sme týmto nepríjemnostiam predišli ? Z anatomického hľadiska vôbec nič. Avšak existuje pár rád, ktoré Vám môžu pomôcť znížiť riziko zranení pri behu.


  • Správna bežecká obuv

Ak trpíte bolesťami chodidiel, ako napríklad poruchou, ktorá má za následok bolesť v päte a spodnej časti nohy (plantar fasciitis) alebo bolesťami členku, tie môžu byť spôsobené nesprávnou obuvou. Preto je nevyhnutné, aby sme investovali čas aj peniaze do správneho výberu bežeckej obuvi. Je dôležité zamerať sa na to akú oporu topánka chodidlu poskytuje a ako tlmí jeho dopad pri kontakte so zemou. V dobrom športovom obchode by Vám mali ochotne poradiť, aký typ topánky je pre Vás najvhodnejší, takže neváhajte sa poradiť s odborníkmi, pretože riešením Vášho problému môže byť nesprávna bežecká obuv.


  • Strečing

Celkový nedostatok pohybu je niečo, čo nielen u žien spôsobuje bolesti a problémy v rôznych častiach tela. Avšak v prípadoch zvýšeného telesného výkonu je nevyhnutné pripraviť telo na takúto záťaž. Je veľmi dôležité rozcvičiť sa a správne "zahriať" určité telesné partie pred behom a tak ich pripraviť na zvýšený výkon. Dôležité v prevencií zraneniam je takisto venovať sa najviac zaťažovaným partiám aj po športovom výkone. Najmä nedostatočne rozcvičené nohy, chodidlá, chrbát a boky predstavujú zvýšené riziko zranení pri behu. Pred behom by ste sa mali zamerať predovšetkým na, dvojhlavý stehenný sval, trojhlavý lýtkový sval, svaly v predkolení a chrbtové svaly. To znamená, že by ste v žiadnom prípade nemali v rámci spodnej časti tela vynechať lifting, skiping, predkopávanie, zakopávanie a mierny výklus. Po behu môžete mať pocity strnulosti a stuhnutosti v niektorých oblastiach tela, najmä v lýtkach a stehnách. Je preto namieste "ponaťahovať" sa aj po behu a tým svaly uvoľniť a odstrániť z nich napätie. Nezabúdajte na to, že strečingu je potrebné venovať čas, praktizovať ho pomaly a dôsledne, pretože aj pri rozcvičke môže jednoducho dôjsť k zraneniu.

Jednotlivé cviky, ktoré sú vhodné na strečing si popíšeme v osobitnom článku.


  • Bežte v dobrej kondícii

Možno si myslíte, že neexistuje ideálny spôsob behu, pretože beh je prirodzeným pohybom človeka. Avšak v prípade formy a techniky existuje niekoľko vecí, ktorým by ste sa pri behu mali vyhýbať. Tak napríklad nemali by ste behať, ak sa necítite "vo forme" . Prílišné psychické napätie, neoddýchnutý organizmus, prekonávanie ochorenia alebo nedoliečené zranenie môžu v konečnom dôsledku spôsobiť, že Vaše telo bude viac náchylné na zranenie. Preto by ste mali behať v rámci svojich síl a možností jednoducho v čase, keď sa na plánovaný bežecký výkon "cítite".


  • Dôležitý je odpočinok

Čo môže byť náročné na odpočinku ? Veď odpočívať sa nedá nesprávne... Toto si možno povie mnoho z Vás a práve preto sa odpočinku nevenuje dostatočná pozornosť. Odpočinok by mal adekvátne zodpovedať výkonu. Beh je návykový šport, čo si budeme hovoriť  a práve preto sa môže ľahko stať, že  pri behu dôjde k preťaženiu organizmu. Pre niekoho sa 8 - 10 kilometrov denne aj za cenu bolesti zdá byť dobrým nápadom, avšak po dlhšej dobe si toto "nadrábanie" vyberie svoju daň, ktorá Vás naučí lekciu. Bez ohľadu na Váš tréningový plán, ak cítite, že už máte jednoducho dosť, mali by ste jednoducho prestať.


  • Tekutiny a strava

O tom, ako dôležitá je hydratácia tela nielen pri behu sa už napísalo veľa. Je samozrejme že dostatok tekutín a kvalitná strava, ktorá telu poskytuje potrebné živiny prospieva výkonu a regenerácii tela. Najčastejšie v prípadoch, keď chcú ľudia behom schudnúť však dôležitosť správnej výživy podceňujú a s cieľom stratiť na váhe sa po behu primerane nenajedia. To je však chyba, pretože takýmto spôsobom nedochádza k správnej regenerácii a výžive svalov a organizmu.

Áno, ženská anatómia technicky znamená, že ženy sú náchylnejšie k zraneniam pri behu v porovnaní s mužmi. Avšak ak sa budete dôsledne venovať rozcvičke, regenerácii a výžive organizmu, ak investujete do správnej bežeckej obuvi a nebudete svoje možnosti preceňovať, riziko zranenia sa značne zníži. A to neplatí len pre ženy.

blog

Axclusive s.r.o., Mlynská 1148/9, 05342 Krompachy, +421 908 448 385 https://axclusive.sk/  axclusive@axclusive.sk
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky